Supa de bob verde cu carne de vita si iaurt-"Foul akhdar bi laban"

de Mihaela11_jo in Vita, 20 Dec 2012 | 5073 vizualizari

 

Bobul de gradinaeste originar din Orientul Mijlociu,Asia de Sud-Est si Africa de Nord. Bobul este o fasole lata ,una din cele mai vechi plante cultivate si mult apreciate in antichitate de catre egipteni, evrei, greci, romani, care o foloseau in alimentatie, dar si ca ofranda adusa zeilor.
Bobul de gradina este cunoscut sub mai multe nume: Vicia faba, broad bean, fava bean, faba bean, field bean, bell bean, or tic bean.
Bobul are intrebuintari multiple. Astfel, in alimentatia omului se folosesc pastaile tinere, semintele verzi si uscate, ajunse la maturitate, iar, uneori, chiar frunzele, preparate sub diferite forme: salate, supe, ciorbe, soteuri, mancare, creme. Semintele, uscate, prajite si macinate, se pot utiliza la obtinerea surogatului de cafea, iar sub forma de faina, in amestec cu cea de grau sau de secara, servesc la prepararea unui sortiment de paine. Toate partile plantei constituie un bun furaj pentru animale, iar din frunze se poate extrage acid citric.
Valoarea alimentara a partilor comestibile rezida mai ales din cont inutul ridicat in proteine, care in boabele uscate poate atinge 25 - 30% si in vitaminele C, B1, caroten.
Datorita continutului relativ scazut in hidrati de carbon bobul este recomandat si obezilor. Pastaile tinere si boabele verzi sunt perfect digerabile si au proprietati relativ astringente, constituind un remediu pentru deranjamente stomacale.
Favism este o anemie hemolitica ereditara care este inrautatita de consumul acestui fel de fasole lata.
Se recomanda bolnavilor evitarea consumului acestui aliment.
In limba araba este cunoscuta sub numele de “fool” sau “foul”( se pronunta” ful”) .
In tarile arabe se folsesc pastaile in prepararea unor supe cu carne,”maglubeh” cu pastai,mancare scazuta in ulei de masline fara carne.
Boabele verzi se folosesc la prepararea unei” maglubeh” cu boabe sau a diferitelor pilafuri.
Boabele uscate se folosesc la faimoasele mancaruri arabesti care au devenit populare si in Europa:” foul” si “falafel”.
De asemenea fac parte din ingredientele unor mancaruri mai putin cunoscute pe plan international dar foarte populare in lumea araba cum ar fi “bessara”.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg bob verde
  • 1/2 kg carne de vita ( taiata in bucati ca pentru tocanita)
  • 1 ceapa medie taiata marunt
  • 1 legatura coriandru verde
  • 5 catei de usturoi taiat marunt
  • 5 linguri ulei de masline
  • 1 kg iaurt 1 lingurita de faina ( pentru supa de iaurt)
  • 2 linguri ulei de porumb
  • 1 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper macinat marunt
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa de bob verde cu carne de vita si iaurt-"Foul akhdar bi laban":

Se incinge uleiul de masline intr-o cratita de fiert sub presiune; se adauga ceapa si bucatile de carne de vita.

Se calesc pana carnea de vita isi schimba putin culoarea.

Se adauga pastaile de bob taiate in bucati de cca 2cm si se mai lasa 2-3 minute.

Se toarna 1,5 l apa fierbinte,se adauaga frunzele de coriandru taiate marunt, sarea si piperul.

Dupa ce incepe supa sa fiarba se reduce focul si se lasa 45 de minute.

Se deschide cratita si se adauga iaurtul mixat cu o lingurita de faina si 1/2 cana apa, apoi usturoiul calit in ulei.

Se mai lasa 5 minute la fiert.

Se serveste cu garnitura de orez simplu fiert in apa cu sare si putin ulei .

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa de bob verde cu carne de vita si iaurt-"Foul akhdar bi laban"" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Gulas vienez